Labbrapport 1

Koka vatten i Pappersform

Den 28/2 fick vi i uppgift att ta reda på om vatten kan koka i en helt vanlig pappersform under en öppen låga, hållhaken var att man trodde att pappret skulle fatta eld, det var det vi skulle ta reda på om det verkligen gjorde:

För att emperimentet skulle kunna genomföras använde vi oss utav en trefot med med trådnät, en brännare, en ungnsfast pappersform och självklart vatten, H2O.

Som vanligt tog vi på oss skyddsförkläden och förberedde oss för experimentet, förseglade brännaren med gaskällan och fyllde pappersformen till hälften med vatten. Vi placerade den fyllda pappersformen på trefotens ovansida och sekunder senare var brännaren i full gång och var riktad precis under pappersformen. En halvminut senare kokade vattnet i pappersformen, precis som i en vanlig aluminium kastrull eller vattenkokare. Riktigt konstigt med tanke på vår brännade låga undertill pappret, och papper som brukar brinna så bra. Det enda som hände med formen var att det blev lite brunt ovanför vattenlinjen, annars klarade det sig helskinnat.

Jag vet att det enda som räddade pappret från att fatta eld var vattnet som fanns i bägaren, det kylde ner pappret och gjorde det fuktigt, däremot ovanför vattenytan blev pappret brunt, det tror jag var för att där inte fanns något vatten. Hade det varit vatten hela vägen upp till kanten hade ingenting blivit brunt. Eller jo, efter ett tag när vattnet förångas eftersom det kokar hade ju vattnet sjunkit i bägaren och sedan hade den översta delen på formen blivit brunfärgad. Jag är säker på att det bara är vattnet som hade någon skillnad, med tanke på att vi fortskred exmeprimentet och lät vattnet torrkokas, när allt vatten var uppångat fattade pappersformen eld.

Men jag tror ändå att det finns en viss fördel med en ungsfast pappersform. De klarar ju ganska hög värme med tanke på att de är avsedda för att stå i en varm ugn.

Elias Eriksson 9c

5/3 2007


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback